Лечение с Invisalign при пациенти с пародонтално заболяване

Лечение с Invisalign при пациенти с пародонтално заболяване

Пародонтитът е често заболяване на опорно-държащия апарат на зъбите. Болестните промени обхващат тъканния комплекс – венечната папила, венечния ръб – маргинален пародонт, алвеоларната част, цимента на зъба и самия зъб.
Най-често причини за пародонтит са продължителни травматични фактори: натрупан зъбен камък, недобре направени пломби, коронки, мостове, лоши контакти между зъбите, както и неправилното им положение и други. При такива състояния се създава възможност за травмиране на пародонта от храната, навлязла в междузъбното пространство. Венецът се отдръпва и оголва корена. Венечният ръб е задебелен. Във венечния джоб има отложен зъбен камък и разрастнала гранулационна тъкан.
Генерализираният пародонтит представлява сериозен проблем в стоматологичната практика. Той се среща в млада и средна възраст. Появява се зачервяване на венечните папили, които често кървят, оголване на зъбите. В по-напреднал стадий те стават нестабилни, дъвченето се затруднява. Наблюдава се разреждане на зъбите, като най-често фронталните се разперват вестибуларно. Лечението на пародонтита се провежда от лекаря по дентална медицина.
За прецизно повлияване на пародонтита в по-голямата част от случаите се налага комплексно лечение – пародонтално, ортодонтско, терапевтично, ортопедично и хирургично.

You can leave a response, or trackback from your own site.