Пародонтит – съвременният начин на живот

Пародонтит – съвременният начин на живот

В днешно време хората наблягат все повече на здравословния начин на живот. Хиляди хора посещават фитнес салоните, опитват се да се хранят рационално, ценят здравето си и правят всичко възможно за да го запазят. Природосъобразният начин на живот често ги кара да променят навиците си, да си създават нови, да жертват своето свободно време.
Неделима част от здравото тяло е здравата уста. Моите наблюдения са, обаче че малко хора обръщат необходимото внимание на здравето на зъбите си.
Редица научни изследвания през последните десетилетия доказват пряката връзка между оралното здраве и различни системни заболявания. Вече е известно, че бактериите асоциирани с пародонталната болест имат пряка връзка със сърдечносъдови заболявания, диабет, инфаркт, преждевременно раждания или недоносване на плода. Бактериите от устата попадат в кръвоносната система на човек и използват вените и артериите като магистрала, за да поразят и други части на организма. Пародонталните бактерии могат да се разпространят от устната кухина в белите дробове и да причинят различни респираторни заболявания.
Очевидно е, че ако искаме да имаме здраво тяло и да водим здравословен начин на живот, трябва да се погрижим и за оралното си здраве. Нужно е да проверим състоянието на устната хигиена и да се изключат потенциални пародонтални заболявания.

You can leave a response, or trackback from your own site.