Тренчкот – окопно палто

Транчкот – от английски tranch coat, или “окопно палто”

Класическият тренч е ушит от габардин, има двуредно закопчаване и подплата.

Особени белези:

Пагони, ниско легнала яка, маншети, тегелирани шевове, реглан-ръкави, шлицове, незашита платка на гърба и асиметрична – на предницата, колан – прокаран през гайки и завързан на възел или фльонга, коланчета на ръкавите, прорязани джобове, d-образни халки на колана ( първоначално са били предназначени за окачване на гранати или друго бойно снаряжение)

Съвременният тренч:

Някой от най-култувите филми са убедителна илюстрация за популярността на дрехата. Майкъл Дъглас в “Уолстрийт”, Хъмфри Богарт и Ингрит Бергман в “Казабланка”…
Съвременният тренч използва същите детайли. Съвсем други обаче са изискванията към цвета – той може да бъде всякакъв, дори сигнално ярък. Променила се е и материята – днес много популярни са моделите от деним, кадифе, кожа и дори винил. В съответствие с модните тенденции ръкавите и раменете на тренчкота не са широки, яката е с меки, заоблени очертания. Свободният силует пък е изместен от вталения, призван да подчертае изящното и стройно женско тяло. Дължината? Или до коленете, или до средата на пресците.

You can leave a response, or trackback from your own site.