Козметиката и модата

Козметиката, модата и модата при обувките от 1950 – до наши дни.

1950 – 1970 година

Символ на красотата станали младитете момичета – фотомоделите ( Предишните военни и следвоенни години – модата, козметиката са на заден план). Стремежът да се следват последните модни тенденции започва през този период, зараждат се първите козметични и модни компании. През тези години водеща тема е „младостта” като се налага тийнейджърският стил – появява се „фон дьо тен”. Акцентира се върху очите изкуствените мигли, водоустойчивият туш. Символ на този период са Мерилин Монро и Елизабет Тейлър.

1970 – 1980 година

Епохата на минижупа. Полата с „гореща” дължина, по която полудели всички. Основно изискване през тези години било да си разголена и със слънчев тен. Тук се появавя и слънцезащитната козметика. Цветовете в грима станали радостни, искрящи и възбуждащи. Обувки на висок ток с широка платформа.

1980-1990 година

През това десетилетие разцъфтява стилът „пънк”. На мода идват ярките цветове, черната и синя очна линия. Скъсаните и протритите дънки, обувки стил кецове както и ботуши тип военни кубинки. Козметика започват да използват и мъжете, появчват се първите гримирани певци и артисти.

1990-2000 година

През първата полувина на периода са модерни гъстите и плътни вежди, а в макиажа – оттенъците на теракота и като цяло „ природните” тонове. След това веждите отново започват да се култивират но вече не ги очертават с молив а започват да ги оцветяват със сенки, близки до естественият им цвят. Към края на десетилетието в употреба влизат тоналните кремове със светлоотразяващи частици, тънките вежди, прозрачният мекиаж с копринен ефект. Да бъдеш гримиран вече било задължително.

2000 година – до днес

Актуални са метализираните цветове, отразяващи светлината: бронзово, сребристо и златно. Те могат да се открият във всеки продукт от козметиката през дрехите до обувките. Във века на интернет модата се променя много бързо нови течения излизат всеки ден. Наложи се тенденцията на метросексуалноста и унисексуалната тенденция.

You can leave a response, or trackback from your own site.