Костюмът като денди

Като денди

Открай време поданиците на английската корона ценят по-високо от останалите комфорта и изчистената линия на дрехите и обувките и гледат с известно неодобрение на европейската и в частност на френската “многословност” в нея. По простата причина, че пред салония флирт те предпочитат спорта на чист въздух. И докато през 18 век французите се кипрят с копринени жакети, панталони, завързани с копринени панделки под коленете, ризи с пищно жабо и прочее, в своето ежедневие англичаните носят практичен костюм за езда, състоящ се от сукнен фрак, върху който слагат редингот ( горна дреха с права линия ) и под който обуват тесни панталони и кожени ботуши с обърнати краища.

Справедливостта изисква да отбележим, че независимо от своя инат и привързаност към традициите, по отношение на практичното облекло жителите на Албиона винаги са изпреварвали поне с една крачка европейците. Така например през 1883 година прочутия моделиер Уърт, установил се по късно в Париж, ушива за съпръгата на крал Джордж, която обичала на да се разхожда на открито, много къса пола, едва прикриваща пръсците й – нещо изключетелно смело за времето си.

През 80-те година на 19 век отделни елементи от мъжкият гардероб започват тихичко да се преселват в дамския и жените слагат т.нар. английски костюм, съставен от права пола и дълъг жакет с ревери. Естествено поръчват си го при шивачи специализирани в производството на облекло за адамовци. За жалост смелите дами които първи намират кураж да заложат на новия модел, шокират консервативното английско общество с явната демократичност на своя облик.

Следва продължение….

You can leave a response, or trackback from your own site.