Системи за номера на обувки

Повечето мерни системи за обувки са основани на дължината на обувката. В днешно време под дължина на обувката се има в предвид вътрешната дължина, измерена от вътрешното начало до края на ходилото, по което се прави формата на обувката. Очевидно от това следва, че дължината на обувката като цяло ще бъде по-голяма от размера по мярна единица.

Интересно е да се отбележи, че системата за измерване на обувки не е открита чрез измерване на краката, тежеста и походката на 10 000 души. Английските производители на обувки мерели краката на свойте клиенти с линия, разделена на третини. Така в последствие, когато метода бил систематизиран една третина или размер 0 отговарял на 4 инча. Така били създадени обувки за деца и възрастни с номера от 1 до 13. До късния период на 19 век полу-размерите не били познати ( 11,5 ).

Големината на обувките е число-буквено измерение за пасващ размер на обувката. В днешно време все още се използват различни системи за големина на обувките, като в някои населени места дори има разлика между измерването на обувките за възрастни и деца.

Ето и основните мерни единици, които се използват масово, както и връзката между тях:
обувки

You can leave a response, or trackback from your own site.