За Бижутата

Ако някой се опита да изброи всички видове бижута на Земята, едва ли ще му стигне цял живот. Тези доказателства за безкрайните възможности на човешката фантазия продължават да ни изненадват.
Случва ли ви се някоя сутрин да тръгнете от къщи с усеща нето, че нещо ви липсва? Едва по-късно разбирате: забравили сте обиците или колието си и това ви кара да се чувствате като гола. През XVII в. за дамите това бил истински проблем – да излязат без обици било все едно да излязат без дрехи. Бижутата винаги са имали магическо въздействие. Почти няма човек, който да не се поддава на техния чар – при толкова голям избор днес не е проблем да се намери (или създаде!) украшение за всеки вкус.

Бижута – лечители

За златото отдавна се знае, че укрепва здравето и удължава живота. Още в Древен Египет го сравнявали със Слънцето, затова го носели само фараоните. Древните гърци предпочитали среброто(лунният метал) – вярвали, че помага
срещу ставни болки и кожни заболявания. За белия метал казват, че потъмнява при допир с кожата на болен или тъжен човек, защото среброто поема отрицателната енергия. Медните бижута въздействат на болестотвор-ните организми и нервната система. Тези метали още преди векове се използвали за направата на специални медальони, в които се поставяли парфюми или различни благоуханни смеси, които да подсилват организма.
Но украшенията от ценни метали не били за всеки – през XIII в. в Европа бил приет закон, според който на простолюдието се забранявало да носи злато, сребро, перли и скъпоценни камъни. Причината била, че бижутата били символ на власт.

Бижута и нрави

По времето на Наполеон били много модерни бижутата с гравирани любовни послания. Но най-ценни били украшенията, направени на принципа на акростиха: в тях камъните се разполагали в такъв ред, че началните букви на техните названия да образуват името на дамата, за която е предназначено бижуто. През XIX в. бижутата станали масова придобивка, затова ръчната изработка станала изключително ценена. В началото на XX в. френската мода на украшения от по-обикновени метали, но с по-изящни и фантазии форми, завзела Европа. Но бързо отшумяла и станала неинтересна. Оттогава създателите на бижута сякаш се надпреварват в измислянето на различни сплави, необичайни материали и форми. И всеки път, когато една нова идея се превърне в масово производство, бижутерите бягат от нея и създават нещо различно. XXI в. е времето на експериментите в бижутата.

You can leave a response, or trackback from your own site.